Değerli dostlarım, bugün size son zamanlarda çok popüler gezi rotalarından biri olan ve “Masalsı Bir Gezi” olarak da nitelenen Turistik Doğu Ekspresi ile Ankara-Kars arasındaki yolculuğumuzdan bahsedeceğim. Planlamasını birkaç ay önceden yaparak satın aldığımız turu gerçekleştirmek üzere karlı bir Mart günü Ankara Tren Garı’nda kardeşim ve iki arkadaşımız ile buluştuk.
Tur görevlimizden tren biletlerimizi aldıktan sonra trenimize yerleştik. Saat 15.55’de trenimiz hareket ettiğinde hepimiz son derece heyecanlı ve neşeliydik.
Turistik Doğu Ekspresinde her yataklı vagonda 10 kompartıman yer alıyor, yani toplamda 20 kişi. Zaten hemen her vagon bir turun müşterilerinden oluştuğu için ilk tanışmalar da trende başlıyor. Vagonun bir ucunda alaturka, diğer ucunda ise alafranga tuvalet bulunuyor. Kompartımanlar ikişer kişilik. Yataklar ranza biçiminde. Kompartıman içinde küçük bir buzdolabı, masa, bavul koyma rafı, lavabo ve klima mevcut. Bu özellikleri ile kompartımanın oldukça konforlu olduğunu söyleyebilirim.
Muhteşem kar ve doğa manzaraları eşliğinde yolculuğumuz başlıyor. Bu yıl çok kar yağdı. Bu karların ekinlere faydalarını, beklenen kuraklığı önlemeye katkılarını düşündükçe umutlanıyoruz.

Tren yolculuğu yaklaşık olarak 33 saat planlansa da, sanırım hiçbir zaman rötarsız olmuyor. Trende yemekli vagon var, burada kahvaltı ve yemek bulmak mümkün (lokantada alkollü içecek ve kredi kartı kullanımı yok!). Ayrıca gidişte İliç ve Erzurum’da verilen üçer saatlik molalarda yiyecek ve içecek bulmanız da mümkün.
Kompartımanda buzdolabı ve priz olduğu için yanınızda kendi yiyecek ve içeceklerinizi de getirebilirsiniz. Ancak ben annemin “Kışın yemeksiz, yazın örtüsüz çıkma” sözünden feyz alarak yiyecek ve içecek işini biraz abartmış olabilirim ☹.
Trende yanınızda bulunacak küçük bir elektrikli cezve sizlere istediğiniz zaman çay, kahve hatta hazır çorba ve makarna yapma imkânı sağladığından pek kıymete geçiyor. Ancak yüksek güçlü (watt) bir su ısıtıcı (kettle) sigortayı attırıp sizi yarı yolda da bırakabilir (Örneği turumuzda görülmüştür).
Ben her ne kadar bizim için yiyecek ve içecekleri abartmış olsam da, bizden sonraki seferde kar nedeni ile trenin Horasan’da kaldığı ve yolcuların ertesi gün öğlen otobüsler ile Kars’a getirilebildiği bilgisi annemin bilgeliğini bir kez daha ortaya koydu bence.
Kompartımanları kendi zevklerine göre süsleyenler, masalarına örtü serenler, camlara yanıp sönen ampuller takanlar var. Biz de yanımızda getirdiğimiz küçük led ampuller ile kompartımanımızın camını süslüyoruz. Yan kompartımandaki genç çiftimiz ise bir ara mumlarını yakmak için çakmak arama telaşına düşüyorlar 😊
Ankara’dan Kars’a giderken aradaki istasyonlarda kısa süreli duraklamalar olsa da ilk uzun mola yeri İliç. Burada yaklaşık üç saat süren duraklamada arzu edenler minibüsler ile yaklaşık 40 kilometre ötedeki Kemaliye’ye gidip yol üzerinde de dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Karanlık Kanyon’u görebiliyorlar. Bu arada Kemaliye’nin adını Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığını da belirtmeliyim. Halk arasında Eğin olarak da biliniyor.


Kemaliye şirin bir ilçe, eşsiz doğası ile birçok doğa sporuna ev sahipliği yaptığını ifade ediyor tanıştığımız Kemaliye’liler. Yılın her mevsiminde ama özellikle de şenliklerin yapıldığı yaz aylarında doğa sporu meraklılarının gelmesi gerekir diye düşünüyorum.

Tepedeki Mani yolunda yürürken, yitirdikleri sevdiklerinin ardından yazdıkları kelimeler yüreklerinizi dağlıyor. Kafanızı biraz kaldırdığınızda, düşmesin diye zincirle bağlanmış kayayı görüp içinizi bir korku sarıyor. Buraya kadar gelip “Lök” tatlısından tatmamak olmaz. Sıcak bir çay eşliğinde daha da güzel geliyor bize.

Kemaliye Gezisi dönüşü trenimize binip Erzurum’a doğru yolumuza devam ediyoruz. Erzurum’a 3 saat rötarlı olarak gece 22.30 gibi varsak da şehirdeki Cağ kebapçılar trenin gelişini yakından takip ettikleri için o saatte bile olsa cağ kebaplarımızı ve kadayıf dolmalarımız yiyebiliyoruz. Gecenin ilerleyen saatinde Erzurum’da fazla bir şey görmemiz mümkün değil. Zaten turun dönüşü Erzurum’dan uçakla olacağında son günümüz Erzurum’da geçecek. Bu yüzden trene erkenden dönüp yatmayı daha uygun buluyoruz.
Planladığımız gibi, trene dönüşümüzde eşyalarımızı toplayıp hemen yatıyoruz. Çünkü programa göre gece 23.30’da Kars’ta olmamız gerekiyor ama biz ancak sabah 05.30’da ulaşabileceğiz. Uykumuzun en güzel yerinde kondüktörün gür sesi ile uyanıp eşyalarımızı alıyoruz. İstasyonda rehberimiz ve aracımız bizi bekliyor ve hemen otelimize ulaştırıyor.
KARS GEZİSİ DEVAM EDECEK……
0 Yorum