Paylaşacak tecrübemiz, söyleyecek sözümüz var

ELLİYİZ

50 yaş ve üstü kadın, erkek, emekli, çalışan, EYT’ li ,bekar, evli her kesimden bizlerin paylaşım platformu

NEFES ALDIĞIMIZ KADAR VARIZ

tarafından | May 14, 2021 | Hayatın içinden, Beğenilen Yazılar | 4 Yorumlar

Bir insan 30-40 gün kadar yemek yemeden yaşayabilir, birkaç gün susuz kalabilir, ancak sadece birkaç dakika nefessiz kalabilir. Bu nedenle nefes hem beden, hem ruhla ilgili olarak tüm kültürlerde çok önemli bir yere sahip.

Solunum ile nefes arasındaki fark nedir peki?

Solunum beynimizin bir fonksiyonu iken, nefes bir davranış biçimidir. Solunuma müdahale edemiyoruz, ancak nefes alışkanlıklarımızı değiştirebiliyoruz. Nefes, bedensel ve ruhsal sağlığımız için çok önem arz ediyor.

Yanlış nefes aldığımızda tetiklenebilecek durumlara bakacak olursak;

Endişe, Stres, Korku, Öfke, Kaygı, Panik atak, Dikkat dağınıklığı, ADHD, Baş ağrıları, Migren, Terleme, El ayak uyuşması, Baş dönmesi, Aşırı yorgunluk, Duygu durum bozukluğu, Dikkat dağınıklığı vs. vs.

Araştırmalara göre dünya nüfusunun %90’ı solunum sisteminin %30 unu kullanmaktadır. Peki, doğru nefesi etrafımızda kimler almaktadır? Bebekler… Bebekler ve çocuklar 4 -5 yaşına kadar kendi benliğinin bilincine varana kadar, ciğerlerini ve karnını tamamen hava ile doldurur. Daha sonra stresle tanışan çocuk, korku ve çekingenlik gibi duyguların etkisi ile solunum ritmini hızlandırır. Doğal ve kendiliğinden ve derin olan karın solunumunun yerini, daha yüzeysel olan ve sadece akciğerlerin bir kısmı ile yapılan sosyal solunuma bırakır. Doğru nefes Dünya Sağlık Örgütüne göre havayı ciğerlere tam olarak doldurma ve nefes alışverişinde diyafram kasını kullanmak olarak açıklanmıştır

father 22194 640
Bebek nefesi

NEFES VÜCUDUN KENDİ ZEKASIDIR.

Gelelim en güncel konumuza, endişelerimizi gidermede ve rahatlamada, stresle başa çıkmada nefesin önemi nedir? nefesin sakinleştirici etkisi ile ilgili bilmek istediklerimiz:

Son günlerde en çok hissedilen duygu; kaygı ve üzüntü. Bu dönem aynı şekilde panik atak bozukluğu, kaygı bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, depresyon ataklarının arttığına şahit oluyoruz hatta yaşıyoruz. Gergin olduğumuzda, strese girdiğimizde, kan kollara ve bacaklara hücum ediyor, kaslar gerilmeye başlıyor.  Sinirlendiğimizde, kızdığımızda, endişelendiğimizde, beynimiz de fiziksel olarak ısınıyor, bu durumda doğru alınan nefes, fan görevi görüyor, fan devreye girince beyin de serinliyor, yani o anda sakinleşmeye başlıyoruz.

Çok sayıda nefes eksersizi mevcut. Ben burada sizlerle en kolaylarından birini paylaşmak istiyorum; Sufi nefesi… Sufi nefesi, semazenlerin uyguladığı nefes eksersizi olması, nedeni ile bu isimle anılmakta. Bu nefes eksersizi aynı zamanda, etkisi ile ilgili bilimsel kanıtların olması, uygulama kolaylığı, özel mekân ve kıyafete ihtiyaç olmaması, her an uygulanabilmesi sebebi ile paylaşmak istediğim bir nefes türü.

Sufi Nefesinin uygulanması;

  • Omurganız dik olacak şekilde oturun veya sırt üstü yatış pozisyonu alın,
  • Nefes alışverişiniz, dirençsiz, bağlantılı nefesler halinde olsun,
  • Nefesi burundan alıp (yaklaşık 4 saniye) burundan verin (yaklaşık 8 saniye)
  • Her gün en az bir kez 10-15 dakika tercihen 3 kez uygulayabilirsiniz.

Saniyelerin çok büyük önemi yok ancak verişin alıştan daha uzun olması öneriliyor .

Nefes alışverişlerinde aklımıza pek çok şey gelebilir. Zihnimizin durmasını beklemiyoruz. Fark ettiğimiz anda tekrar nefesimize odaklanmamız yeterli.

‘NEFESİNİ FARK EDEN , HAYATINI DA FARK EDEREK YAŞAR’

woman 570883 640
Nefes

Hepimiz kendimize günde en az 10 dakika doğru nefes borçluyuz.

Ben de hayatımı dönüştüren, doğru nefes almayı hayatıma sokan ve daha çok öğrenmem için yol gösteren, aşağıda adı geçen konunun uzmanlarına ve yol göstericilerime çok şey borçluyum. Bu yazım tecrübe etmiş olduklarım yanında, onların kitaplarından, kendilerinden aldığım eğitimlerinden ve youtube kanallarında vermiş oldukları bilgilerden derlenmiştir. Kendilerine teşekkür ederim.

Herhangi bir sağlık sorununuz var ise her zaman tavsiye edildiği gibi bu konuyu da doktorunuzla görüşünüz

Kaynaklar:

Metin Hara:

İllüzyonu aşmak seminer notları

İç benle tanışma seminer notları

Yol adlı Kitabı

Metin hara youtube video

SUFİ NEFESİ MEDİTASYONU – FARKINDALIĞA GİRİŞ | METİN HARA

Füsun Çil Taşlı:

Kendime Gelirken adlı kitabı

Sayısız Nefes Seansları

 Nevşah Fidan:

NFS Master Academy Kişisel Değişim Semineri Nefesle İlgili Bilmemiz Gereken 3 Şey

Psk.Özlem Tokgöz Özsoylar

Bülent Gardiyanoğlu:

Nefes Çalışması Nasıl Yapılır? / Güne Enerjik Başlamak Nefes Çalışması / 21 Gün uygulayın

Hakan Mengüç:

Hakan Mengüç:

Sufi Nefesi Tekniği | Sufi Meditasyonu | Hakan Mengüç

4 Yorumlar

  1. Füsun Taşlı

    Gösterdiğin kaynaklardan biri olarak bende sana teşekkür ederim sevgili Işık Uçar… Ne güzel bir yazı olmuş yine?Kendine hep emek veren, çevresine de hep ışık saçan güzel insan… Sıkı dost❤️❤️❤️İyi ki varsın..

    Yanıtla
    • G.Işık Uçar

      Ustam’dan bu pek güzel yorumu almak beni pek gururlandırdı. Sıkı dost ❤️❤️❤️ İyi ki varsın….

      Yanıtla
  2. Ufuk Yoğuran

    Sabah bu güzel hap yazıyı okuyup hepsini denedim. Muhteşem bir özet ve seçmeler olmuş. Ben de önce teredütle başlamıştım ama inanılmaz şekilde herşey değişti.

    Yanıtla
    • Işık Uçar

      Bu muhteşem yorum bütün paylaşıma değiyor. Bir kişiye bile fayda sağlaması yazana en büyük mutluluk inanın. Bu yazıyı gerçekten önemsedim. Istiyorum ki bu şifayı herkes hayatına katsın.

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest

Share This