Paylaşacak tecrübemiz, söyleyecek sözümüz var

ELLİYİZ

50 yaş ve üstü kadın, erkek, emekli, çalışan, EYT’ li ,bekar, evli her kesimden bizlerin paylaşım platformu

MOLİERE (MOLYER) VE “CİMRİ” OYUNU ÜZERİNE

tarafından | Oca 18, 2022 | Sanat | 0 yorum

Değerli dostlarım ikinci yılını tamamlayan pandemi döneminde yaşadığımız monoton hayattan biraz uzaklaşmak adına geçen akşam Ankara Devlet Tiyatrosu Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde sergilenen Moliere’in “Cimri” oyununu eşim ile birlikte izlemeye gittik.

Pandemi öncesinde internetten bilet bulmanın neredeyse imkânsız olduğu, ancak biletlerin satışa çıktığı günün sabahı gişenin önünde bekleyerek bilet alabildiğimiz Devlet Tiyatrosu oyunlarına, şüphesiz pandeminin etkisi ile, internetten bilet bulabildik.

HES kodu sorgulamaları ve sürekli maske kullanımı ile de olsa canlı bir tiyatro izlemekten kaynaklanan keyfin ışıltısı salonu dolduran sanatseverlerin gözlerinde parıldıyordu. Biz de iki perdelik bu güzel oyunu büyük mutluluk ve keyifle izledik. Burada oyuna emeği geçen herkese bir kez daha şükranlarımı sunmak istiyorum.

Moliere’in Cimri’si muhtemelen bir çoğunuzun izlediği bir oyundur. Paragöz Bay Harpagon ile çocukları ve çevresi arasındaki ilişkileri son derece gerçekçi ve alaycı bir bakış açısı ile ortaya koyan bir oyun Cimri. Aşk ve bu kadar da olmaz dedirten tesadüflerin ilavesi ile sürükleyiciliği gittikçe artan bir kurgusu var. Attığı her adımda öncelikle maddi çıkarlarını gözeten, maddi kazançları uğruna en yakınındakilerin bile mağduriyetlerine sebep olabilen Bay Harpagon bugün de çevremize baktığımızda karşılaşabileceğimiz gerçek bir karakter.

cimri ank PnUrY69fou
http://www.devtiyatro.gov.tr/DevletTiyatro/tr/oyundetay/2355?a=cimri

Moliere, veya tam adı ile Jean-Baptiste Poquelin Moliere 15 Ocak 1622’de Paris’te dünyaya gelmiş. İçinde bulunduğumuz 2022 yılının doğumunun 400 üncü yılı olması nedeni ile Moliere’in adını bu yıl her zamankinden fazla duymamız sürpriz olmayacak diye düşünüyorum.

cimri 2
Moliere

Kendisinden “Komedyanın dahi çocuğu, gerçek komedyanın yaratıcısı, zeki, acımasız ve şakacı hem oyuncu hem yazar hem tiyatro yöneticisi” olarak bahsedilen Moliere’in özellikle “Cimri”, “Kibarlık Budalası”, “Hastalık Hastası” gibi oyunları bugün hemen herkes tarafından biliniyor ve seviliyor.

Ancak yaşadığı dönemde bu sivri dilli, insanların zaaflarını, bencilliğini, kibirlerini ve batıl inançlarını mizah aracılığı ile eleştiren tiyatrocu zaman zaman oyunlarının yasaklanmasına ve ağır hakaretlere maruz kalmış. Hatta 51 yaşında iken verem nedeni ile “Hastalık Hastası” oyunu sırasında sahnede öldükten ancak dört gün sonra Kral’ın emri ve Paris Başpiskoposunun özel izni ile cenazesi ölü doğan çocuklara ayrılmış bir köşeye gecenin karanlığında sessizce gömülmüş.

Oysa ki eserleri aradan geçen yüzyıllara rağmen güncelliğini yitirmeden bizleri hem güldürmeye hem de düşündürmeye devam ediyor. Bu vesile ile büyük usta Moliere’in 400’üncü doğum gününü tekrar kutluyor, hepinize sağlıklı, bol sanatlı, bol tiyatrolu günler diliyorum.

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü Cimri Oyunu Broşürü, 2019.

Savaş Mutlu

Ocak 2022

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest

Share This