Doğal gaz kullanımı her geçen gün artmasına rağmen dünyada birçok evde çok çeşitli uygulamalar için LPG tüpleri kullanılmaya devam etmektedir.Özellikle Doğal gaz tedarikinin mümkün olmadığı bölgelerde taşınabilir farklı ebettaki tüplere konan LPG tercih edilmektedir.Bu yazımda sizlere LPG tüplerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken kuralları ana hatlarıyla beirteceğim.
LPG(Liquid petroleum gas-Sıvılaştırılmış petrol gazı) NEDİR
Sıvılaştırılmış petrol gazları(LPG) petrol veya doğal gazdan elde edilerek basınç altında sıvılaştırılan,propan,bütan ve izomerleri gibi hidrokarbonlar veya bunların karışımlarından oluşur.LPG renksiz,kokusuz,havadan ağır yanıcı ve parlayıcı bir gazdır.Tüketcilerin olası bir gaz kaçağını algılayabilmesi için genellikle etil merkaptan ile kokulandırılmaktadır.Gaz, basınç altında sıvılaştırılarak tüplere aktarılır.
LPG TÜPÜ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
-LPG tüpleri mutlaka dik durumda olmalı,asla yatık veya ters çevrilmiş şekilde kulanılmamalıdır.
-Tüp değişimi ve kullanımı esnasında kaçak kontrolü sabun köpüğü ile yapılmalı asla açık alevli nesneler(kibrit,çakmak vb) kullanılmamalıdır.
-LPG tüpü ile cihaz arasındaki hortum bağlantıları kelepçe ile yapılmalı çatlamış,yumuşamış,sertleşmiş hortumlar yenisi ile değiştirilmelidir.En fazla 3 yılda bir yenilenmelidir.
-Tüp ve donanımları (dedantör,hortum vb.) TSE belgeli olmalıdır.Tüp basıncını kullanım basıncına düşüren dedantör gerektiğinde gaz akışını durduran tipte olmalıdır.
-Binalarda zemin seviyesinin altında kalan bodrum katlarında LPG tüpü bulundurulmamalıdır.
-Piknik tüplerinin üzerine tabanı 20 cm den geniş kaplar konmamalıdır.
-Şofbenler havalandırmasız küçük kapalı mekanlara monte edilmemelidir.Yanma sonucu oluşan zehirleyici karbonmonoksit ve boğucu karbondioksit ortama sızdığı taktirde ülümlere yol açabilir.
GAZ KAÇAĞI TESBİT EDİLDİĞİNDE YAPILMASI GEREKENLER
-LPG kokusu hissettiğinizde tüpünüz uzun tip ise volanını döndürerek vanayı kapatın,şişman tip ise dedantör mandalını kapatarak dedantörü çıkartın ve tüpü açık havaya çıkarın.
-Öncelikle kıvılcım çıkarıcı hiçbir hareket yapmayın.Hiçbir elektrikli cihaz ve donanımla temas etmeyin. Ortamda açık alev,sigara,cep telefonu,telsiz vb bulundurmayın.
-Derhal kapı ve pencereleri açarak gaz kokusu ortamdan gidinceye kadar havalandırın.LPG havadan ağır olduğu için öncelikle zeminden başlayarak mevcut hacmi doldurur kıvılcım çıkarmayacak şekilde zemini süpürge ile süpürerek hava akımı oluşturup çöken gazı kapıdan atabilirsiniz.
-Abonesi olduğunuz dağıtım şirketini veya yetkili bayinizi çağırın.
İsmail Haşimoğlu
Makina Mühendisi
0 Yorum