Diye birisi sorarsa bilinsin diye yazmak istedim. 31 Aralık 2020 itibari ile 20,6 Milyon kişiyiz ( 50 yaş ve üstü ) Bu sayının 9,8 milyonu erkek, 10,8 milyonu ise kadın. Türkiye nüfusunun 83,6 milyon olduğu düşünülürse nüfusun yaklaşık %24,7 si yiz. Ve son yıllardaki nüfus sayım verilerine göre de sayımız gün geçtikçe artıyor. Yani hiç de azımsanacak bir grup değiliz.
Ülke içinde ki dağılımımıza bakarsak beklenildiği üzere en çok İstanbul’dayız ( 50 yaş ve üstü ) 3,3 milyonumuz burada yaşıyor Ankara ‘da 1,4 milyon, İzmir de 1,3 milyon; Bursa’da 810 bin kişi. En az bulunduğumuz iller ise Bayburt 21 bin; Ardahan ve Tunceli 27 bin; Kilis 29 bin Iğdır 36 bin
Dünyada yapılan araştırmalarda ise 65 yaş ve üstü 1950 ler de dünya nüfusunun %5 i mertebesindeyken bu oran 2019 lar da %9,3 lara ulaşmış. Dünyada da Türkiye de kine benzer şekilde yaşalmış nüfusta bir artma söz konusu. Kuzey Amerika, Avrupa, Asya’nın kuzey ve doğusu bu oranın yüksek olduğu yerler iken Kıta Afrika’sı bu oranın en düşük olduğu yer.
Ayşegül Toker ve Eda Sena Şenceylan tarafından hazırlanan ve Harward Business Review dergisinde de Şubat 2020 senesinde yayınlanan bir araştırmaya göre ( https://hbrturkiye.com/dergi/sosyal-platformlarda-yas-almis-kesime-ulasmak ) – ki makale bu platformun da açılmasına ilham kaynağı olmuştur – . Sosyal Medya Platformlarında Yaş Almış Kesime ilişkin kime bilgileri de yazının başında ki Kimsiniz? Sorusuna cevap olması adına paylaşmak istiyorum.
TUİK 2014 ve 2018 senesi hane halkı Bilişim teknolojileri kullanım raporu kıyaslanmış ve 65 yaş üstü için bireylerin internet kullanım oranının %5 den %17 ye çıktığı; 5 yılda 3,4 kat arttığı görülmüştür. Bu rakamın 2018 verisi olduğu ve 50-65 yaş in verisinin de eksik olduğu noktalarının altını çizmek istiyorum. Son 3 yıl içindeki gelişmeler dikkate alındığında bu rakamın ne olduğunu TÜİK bilir. Bizde bu senenin sonuna doğru veya seneye öğreniriz diye ümit ediyorum.
Araştırmada ki diğer noktalar ise grubumuzu tanımak açısından ilgi çekici:
- Sosyal medyaya büyük oranda %67 cep telefonu ile bağlanıyor. ( Buradan bizlere hediye arayan çocuk ve akrabalarımıza duyurulur büyük ekranlı telefonlar makbul J )
- Sosyal medya neredeyse her gün %73 oranında kullanılıyor. Sitenin de bu veya yakın sıklıkla ziyaret edilmesi ne iyi olur .
Sosyal medyayı neden kullanıyoruz ?
- Sosyal etkileşim motivasyonu ( mesajlaşma, iletişim kurma, irtibatta kalma )
- Bilgi edinme motivasyonu ( Sosyal medyanın herhangi bir konuda bilgi edinme platformu olarak kullanılması )
- Eğlence motivasyonu , (Oyun oynamak, dizi film, youtube videoları izlemek )
- Sosyal etki motivasyonu (Kişinin yakınlarının tetiklemesi ile sosyal medya kullanması)
- Sosyal gözetleme motivasyonu( Kişilerin aile, arkadaş ya da tanımadıkları insanların hayatını izleme, bir nevi kontrol etme ve gözetleme motivasyonu)
Sebebi ne olursa olsun bizler, ülkenin %25 ini oluşturan ve 1990 ların sonlarına doğru internet ile tanışanlar olarak; bu kullanıcılığımızı devam ettirmeye ve hayatın, sosyal medyanın önemli bir aktörü olmaya devam edeceğiz.
Zafer Mutlu
Çok ilgi çekici bilgiler. Kaleminize sağlık. % 25’in tamamına ulaştırmak üzere paylaşıyorum.
Teşekkür ederim eksik olmayın