Paylaşacak tecrübemiz, söyleyecek sözümüz var

ELLİYİZ

50 yaş ve üstü kadın, erkek, emekli, çalışan, EYT’ li ,bekar, evli her kesimden bizlerin paylaşım platformu

50 yaşından sonra üniversite okumak

tarafından | Mar 30, 2021 | Beğenilen Yazılar, Hayatın içinden | 9 Yorumlar

17 yaşımda üniversite tercihi yaparken düşüncem neyi gerçekten sevdiğim değil, ne okursam daha iyi para kazanacağım ve toplumda daha yüksek saygınlığı olan bir meslek olmasıydı.. Aldığımız eğitim sistemi ve ülke gerçekleri maalesef bize böyle seçimler yapmayı dayatıyordu.

İTÜ’ de Kimya mühendisliği okudum. Uzun yıllar boya ve kozmetik sektöründe kimya mühendisliği yaptım. Çok yoğun ve zor şartlarda çalıştığım süre içinde merak ettiğim ve ilgi duyduğum birçok konuyu hep erteledim.

Ne zamanki emekli olup zamanım bana kaldı, evet artık özgürdüm. Sıra bana gelmişti. Bundan sonra yapmayı isteyip yapamadığım ne varsa deneyebilirdim.

Çok yakın bir arkadaşım söyleyene kadar üniversite sınavına girmeden yeniden üniversitede okuyabileceğimi bilmiyordum. Arkadaşımın ısrarı ile bu konuyu düşünmeye başladım.

Ben okumayı yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum .Neden yeniden üniversitede gerçekten merak edip okumak istediğim sosyal bilimlerle ilgili bir konuda okumayayım diye düşünmeye başladım.

Türkiye’de YÖK’ e bağlı İstanbul Üniversitesi AUZEF PROGRAMI ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık öğretim programlarında çok çeşitli ve güzel programlar var. Eğer bir üniversite diplomanız varsa üniversite sınavına girmeden yukarıda bahsettiğim üniversitelerin istediğiniz bölümüne kayıt yaptırabiliyorsunuz.

Nedeniniz ne olursa olsun, yönteminiz hangisi olursa olsun 50 sinden sonra üniversite okumak inanın çok keyifli bir şey. Ben 50 yaşımdaki potansiyelim, düşünce yapım ve tecrübelerimle 17 yaşımdaki öğrencilik ruhuma geri döndüm. Fark ettim ki insan isterse her yaşta beyin ona adapte olmayı öğreniyor. Tek şartı var, onu çalıştıracaksın zorlayacaksın.

Ben AUZEF Sosyoloji bölümünü seçtim. Ve kayıt yaptırdım.4 YILLIK bu bölüme ilk başladığımda ve ilk sınavlara hazırlanırken eyvah ben ne yaptım diye düşünmedim desem yalan olur. Hatta bana bunu tavsiye eden çok yakın arkadaşıma içimden çok söylendim.

Ders konularını keyifle okurken çok güzel ama kitabı kapat bir süre sonra unutuyorsun. Çünkü dedim ya ruh 17 ama beyin ben 50 yim bu kadar çok yeni bilgiyi hafızada tutmam zor diyor.

Ama pes etmek yok. Bir süre sonra beynim bu duruma ayak uydurmaya başladı. Sınavlara girerken her seferinde çok heyecan duyuyorum. İlk sınava girerken kendimden daha gençlerle sınava gireceğimi düşünüyordum ancak sınav salonuna girdiğimde çok şaşırdım.Çünkü benim yaşlarımda bir sürü kişiyle karşılaştım. Ve bu beni daha da motive etti.

Bu sene 4.sınıftayım. Bu bahar döneminde aldığım dersleri verdiğimde mezun olacağım. Başlangıçta 4 yıl uzun bir süre gibi gelmişti ama zaten acele etmek gibi bir derdim yok. Çünkü bir an önce diploma alıp bir iş bulayım diye okumuyorum. Bu süreçte aldığım derslerden çok keyif alıyorum. Seçtiğim bölüm itibariyle aldığım dersler hayata daha farklı ve daha zengin bir çerçeveden bakmama ve yorumlamama yardımcı oluyor.

Ayrıca ileri yaşlar için beynime yatırım yapıyorum. Çağın hastalıklarından biri olan Alzheimer ileri yaşların tehdidi. Tüm uzmanlar beyni çalıştırın ters köşe yapın diyorlar. Yani uzun yıllar beyninizin solunu çalıştırdıysanız, şimdi sıra sağda.

Haydi, sizde bu konuyu bir düşünün.

BU HAYATTA HİÇ BİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL.

Dipnot: Yeni mezundan naçizane tavsiyeler

9 Yorumlar

  1. Fatih

    Tebrik ederim arkadaşım. Azmine hayran olmamak elde değil. Ben de hep senin gibi farklı bir alanda yeniden okumayı çok istedim. Ancak o gücü bir türlü kendimde bulamadım, hala da bulamıyorum. Sanırım emekli olduğumda bu konuyu ciddi ciddi düşüneceğim. Umarım geç olmaz:))) Tekrar tebrikler.

    Yanıtla
  2. Meltem fidan

    Tebrik ederim Fundacım senin azmin bence herkese örnek olmalı hayatta hiçbirşey için geç kalmamak gerekiyor çok anlamlı bir yazı ??

    Yanıtla
  3. Ufuk Yoğuran

    Funda inanılmaz bir yazı. Senin arkadaş çok hayırlı bir şey yapmış😅

    Şaka bir yana belki de kendimiz için aldığımız en iyi kararlardan biri oldu.

    Yanıtla
  4. Esra Yetilmez

    Acaba başka üniversiteler de böyle bir imkan veriyor mu?

    Yanıtla
    • Zafer Mutlu

      Esra Hanım ilginiz için teşekkür ederiz. Atatürk ünv Erzurum , Anadolu ünv Eskişehir ve istanbul ünv istanbul da görebildiğimiz kadarı ile bu imkanlar var

      Yanıtla
  5. H A

    Yaşım 54, mimarlık okumaya karar verdim. Hayat 50’sinden sonra yeniden başlar 🙂 Türkiye’de tuhaf karşılansa da gelişmiş ülkelerde ielri yaşlarda kariyer değiştirmek son derece normal.
    Ülkemizin yakın gelecekte her desteğe ihtiyacı olacaktır.

    Yanıtla
    • Zafer Mutlu

      Yorum ve paylaşımınız için çok teşekkür ederiz. Hikayenizi paylaşmak isterseniz yayınlamaktan mutluluk duyarız.

      Yanıtla
    • canan

      ben de 49 yaşındayım aftan yararlanıp okumak istiyorum ama mimarlık zor olmaz mı bu yaştan sonra sizce

      Yanıtla
      • Zafer Mutlu

        Eğer yeni birşeyler öğrenmeye açıksanız ve zaman yaratabileceğinize inanıyorsanız hayallerinizin peşinden gidin ve okuyun 🙂

        Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Pin It on Pinterest

Share This