2016 senesinde Hollandalı müzisyen Jasper Verhulst balkonun da 1970 ‘li yıllarda ki favori Türk Rock şarkılarını dinlerken Arşimet’in ünlü nidası Evreka ( Buldum ) diyerek bu müziği yapmak istediğine karar vermiş ancak Türkçe bilmediği için orkestrayı kurabilmek adına gerek Amsterdam da ki Türk marketlerine ilan vererek gerekse de facebooktan faydalanmak sureti ile müzisyen arayışına girmiştir. O günleri anlatan solist Merve Daşdemir ‘’ Bir Hollandalının benim kültürüme ait müzik yapmak istediğine inanamamıştım. Bunun harika olduğunu düşündüm ‘’ diyerek gruba katılmıştır. Diğer bir Türk Erdinç Ecevit ‘inde gruba katılması ile bugün Hollandalı, İngiliz ve Türk 6 müzisyen olarak yollarına devam etmektedirler.
Kendilerini ‘’Füzyon grup ‘’olarak nitelendiren grubun solisti Merve Daşdemir “Bizim müziğimizde özel olan bu müziği hem Türklerin hem Avrupalıların yapıyor oluşu. Üyelerin farklı ülkelerden olması Doğu ve Batı sentezini yakalamamızı sağlıyor” diyor.
Grubun isimlerini bulma hikâyeleri de şöyle anlatıyorlar: Jasper, mazideki güzel günleri simgeleyen “gold day” sözcüğünün Türkçesini merak etmiş. Google translate’e ‘gold day’ yazmış ve Türkçeye çevirmiş sonra Merve Daşdemir’e sormuş “Bana ilk ‘Bu isim olur mu?’ diye sorduğunda ben, bizdeki ‘altın günü’ konseptini biliyor sandım, meğer bilmiyormuş. Komik bir tesadüf oldu ve böylece Altın Gün isminde karar kıldık.”
Yaptıkları müziği halk müziğini alıp elektriklendiriyoruz diye tanımlayan Merve Dizdar 60’lar ve 70’lerde Türkiye’de yapılan Anadolu Rock, saykodelik rock ve diğer folk şarkılar, Barış Manço, Erkin Koray, Neşet Ertaş, Aşık Veysel, Aşık Sümmani, Selda Bağcan, Muzaffer Sarıözen ve Ali Ekber Çiçek gibi sanatçıların eserlerini kendilerine özgü bir biçimde yorumlayarak Türkçe seslendiriyorlar.
Altın Gün grubu 2018 de yayınladıkları ‘’On’’ albümünden sonra 2019 da çıkardıkları ‘’Gece’’ albümü ile 62. Grammy Ödülleri’nde En İyi Dünya Müziği dalında aday gösterildi. Türkçe şarkılarla ilk kez bir grup bu kategoride aday oldu. Avrupa ve Amerika’da 400 ‘ün üzerinde konser veren grup Coachella ve Bonnaroo’da çalmaya hazırlanırken corona virüsü salgını sebebi ile ertelemek zorunda kaldılar.
2021 Mart ayında çıkardıkları ‘’Yol’’ albümü ile ilgili olarak New York Times, YouTube videolarındaki yorumlardan alıntı yapan bir Türk hayranın “Bu insanlar, ülkemizin tanıtımı ve dış ilişkilerin güçlendirilmesinde turizm ve dışişleri bakanlarından daha iyi iş çıkarıyor” ifadesini yayınlamıştır.
Çocukluğumuzdan, gençliğimizden bildiğimiz ezgileri yeni yorumları ile dinlemek isteyen herkes için ‘’Altın Gün’’ grubu kesinlikle kaçırılmamalı.
Yabancıların, Türk müziğinin zenginliklerini farketmesi ve daha da ileri giderek hayata geçirmeleri bizim için ne kadar gurur verici. Ben bu grubu ve özelliğini bilmiyordum, sanırım bir çok insan da benim gibi bihaberdir. Dünyadaki onlarca tür ve kozmopolitlik ne yazık ki bazı şeylerin gün yüzüne çıkmasına olanak vermiyor. Ama umalım ki bu grup da dünyaca tanınan ve herkeslerce bilinen bir üne kavuşsun.